Stipendiet blev dressyrnyckel för fälttävlansryttaren Tilde Borg Zeidlitz
Fälttävlan består av dressyr, terrängritt och banhoppning. Det gäller att hålla hög nivå i samtliga tre discipliner. I början på 2025 har stipendiaten Tilde Borg Zeidlitz haft stort fokus på dressyren. – Det har verkligen gett utdelning och det är otroligt kul att jobbet har lönat sig, säger snart 21-åriga Tilde.
Foto: Linda Enarsson
Hon bor i Västerås på familjens egen gård och har mästerskapserfarenhet från junior-EM i Hartpury, England 2022. Hon har just nu fyra hästar i träning och fler är på väg in. Sedan hon blev stipendiat för Gothenburg Horse Show och Svenska Ridsportförbundet har hon och egna uppfödningen First Edition spenderat mycket tid på dressyrbanan med tränare Henrietta Hellström.
– Stipendiet öppnade helt nya dörrar till specialisering. Henrietta är tränare men också kroppsterapeut för både häst och människa. Hon jobbar mycket med utgångspunkt från neuromotorik och rörelsemönster. Jag har märkt jättestor skillnad, säger Tilde Borg Zeidlitz.
Hon har två färska dressyrsegrar i bagaget. De är fina kvitton på att hon nu kommer att ha en bättre utgångspunkt när hon tar sig an momenten terrängritt och hoppning.
– Henrietta har hjälpt mig att bli liksidig, ta bort kompensationer och hitta dynamik och avspändhet och då släpper det hos hästen också. Det kommer att vara guld värt, säger Tilde.
Tilde Borg Zeidlitz tillhör landslagets utmanartrupp för young rider. Planen för säsongsinledningen är bland annat en träningstävling i Össjö och sedan första internationella tävlingen i Strzegom, Polen. Förebild är hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson och tyska Ingrid Klimke. Klimke har vunnit EM-guld i fälttävlan 2019 och också ridit VM i dressyr 2022.
– Hon är lite av en profet för mig. Innan jag ska starta tittar jag alltid på filmer av henne och Lisen, det är lite som en ritual som ger trygghet, säger Tilde Borg Zeidlitz.
Målet för 2025 är att rida CCI3*-L och kvala till EM för young rider. Hon siktar också mot unghäst-VM med sin unga talang Kajsa som är syster till mästerskapshästen First Edition. Längre fram ser hon också seniormästerskap framför sig.
– Om man ska ta i lite gör jag absolut det. Drömmen är att ha en egen verksamhet och satsning, säger Tilde.
Med stipendiet som stöd kommer hon att träna vidare för Olof Axelsson, Anna Freskgård och sin mamma Jonna Borg Zeidlitz, som också är C-tränare. Tilde planerar också ännu mer tid med Henrietta Hellström.
– Med henne kan jag också få hjälp med det psykiska i tävlingssituationer. Blir jag stressad vet hon som fysioterapeut vad det är för nervpunkter som behövs påverkas för att minimera det. Det finns otroligt mycket som en ryttare måste ta till sig för att bli den bästa versionen av sig själv som ryttare, säger Tilde Borg Zeidlitz.