De fösta ikonerna att ta plats i galleriet var John Whitaker och Rolf-Göran Bengtsson från hoppsporten, Louise Nathhorst som första och hittills enda svenska världscupvinnare samt initiativtagarna Liz och Lasse Parmler (postumt utdelat). Som första oförglömliga fyrbenta hjältar tog Milton och Walk on Top en plats i Hall of Fame.
I år har publik, fans och intresserade fått nominera tänkbara kandidater till Hall of Fame i de olika kategorierna. Årets jury för Hall of Fame består av Cecilia Lönnell, Wiveka Lundh, Micka Wallin samt Ruth Börjesson, en kvartett som betyder mycket för Gothenburg Horse Show sedan många år.
Invalda i Hall of Fame 2020 är:
Hoppryttare: Hugo Simon
Dressyrryttare: Isabell Werth
Profil: Jan Fristedt
Hopphäst: H&M Butterfly Flip
Dressyrhäst: Briar
Hugo Simon
En av de absolut största ryttarna i Gothenburg Horse Shows tidiga historia är Hugo Simon. När han 1979 vann världscupfinalen i hoppning på sin då 10-årige fux Gladstone (Hannoveranervalack 164 cm f -69 e Goetz-Weingau) var Hugo Simon 36 år gammal. Det året hade Hugo Simon en suverän helg i Göteborg med seger i lördagens stora Grand Prix klass Gothenburg Trophy såväl som total världscupvinnare. Det var det första av många besök för Hugo Simon i Göteborg med flera olika hästar.
Som ryttare blev Hugo Simon snabbt populär hos Göteborgspubliken som ofta hälsade honom med banderoller och hejaramsor. 1996 tog Hugo Simon sin tredje världscuptitel totalt och sin andra i Göteborg, och blev med det historisk som första ryttare med tre segrar. Valacken E.T. FRH blev senare världsberömd som klonad 2005 och klonens första avkommor föddes 2010.
Hugo Simon tävlade långt upp i åldern även internationellt och lade inte stövlarna på hyllan i internationella tävlingar förrän i oktober 2016. I mars 2017 meddelade han, då 75 år gammal, att nu var det dags att sitta av i tävlingssammanhang. Till Göteborg har han kommit många gånger, inte minst som tränare till flera ryttare. Hugo Simon är legendarisk för sin otroliga kämpavilja tillsammans med sina hästar, kort i rocken men en stor personlighet. Nu för evigt del av Gothenburg Horse Shows genom sin plats bland legendarerna i Hall of Fame.
Finalresultat i Göteborg
1997 Världscupvinnare på E.T FRH
1991 Kvalad till världscupfinalen med Amaretto, 23:e plats
1988 Kvalad till världscupfinalen med Winzer, 20:e plats
1986 Placerad i världscupfinalen med The Freak, 6:e plats
1984 Kvalad till världscupfinalen med The Freak, 22:a plats
1982 På pallen som trea i världscupfinalen på Gladstone
1979 Världscupvinnare på Gladstone och vinnare av Gothenburg Trophy
Isabell Werth
Få ryttare är så väl förtrogna med utvecklingen från världscupdressyrens enkla början till den stora prestigetour det är idag som Isabell Werth. Hon var inte ens 23 år gammal när hon tog sin första världscupseger 1992 med Fabienne, i Göteborg. Sedan är Isabell Werth dressyrdrottningen framför andra med hela tre hästar på topp-10 av FEI:s internationella rankning, och så har det varit nu sedan 2017. Hästarna då var Weihegold OLD, Emilio och Don Johnson FRH – nyligen pensionerad, och nu är det Bella Rose som tagit över.
Isabell Werths karriär har gått både spikrakt uppåt och lite krokigt längs vägen. Hennes signum är att alltid rida på hästar hon utbildat själv och tagit upp i klasserna. Om sin lilla svarta skönhet Weihegold OLD har Isabell sagt: ”Alla ryttare borde en gång i livet få uppleva en Weihe, en häst som alltid är glad, vill jobba och som ständigt frågar, vad ska vi göra nu?”.
Finalresultat i Göteborg
2019 Seger i världscupfinalen med Weihegold OLD
2018 Andra plats i världscupkvalet med Emilio
2017 Två individuella guld och ett i lag vid EM på Ullevi med Weihegold OLD
2017 Seger i världscupkvalet med Emilio
2015 Andra plats i världscupkvalet med El Santo NRW
2013 Femte plats i världscupfinalen med Don Johnson FRH
2011 Tredje plats i världscupkvalet med Warum Nicht FRH
2010 Sjunde plats i världscupkvalet med El Santo NRW
2003 Fjärde plats i världscupfinalen med Anthony FRH
1992 Första världscupsegern med Fabienne
Jan Fristedt - Rösten vi alla känner igen
Efter fyra decennier som speaker i Scandinavium och på andra svenska stortävlingar är Jan Fristedt tveklöst den mest välkända rösten i svenska ridsportsammanhang. Hans karaktäristiska stämma skapar stämning på̊ alla internationella tävlingar runt om i Sverige och har så gjort i många år. Rösten som både förmedlar stämning, eggar publiken och lyfter ekipagens prestation är så välbekant att han är självklarhet för alla ridsportfans.
I Scandinavium släppte han mikrofonen 2012 efter att ha varit tävlingarnas ständige speaker sedan starten 1977. Med sina många centrala roller inom ridsportförbundet såsom ansvarig för Strömsholm, sportchef och generalsekreterare och medlem i valberedningen är Jan Fristedt en av svensk ridsports nyckelspelare. Han var också lagledare för svenska ryttartruppen under flera EM, VM – och två OS: Barcelona 1992 och Atlanta 1996. Hästarna har alltid haft en plats i hans liv. Under 60- och tidigt 70-tal var Jan Fristedt aktiv på tävlingsbanorna in om hoppning och han har sysslat med de flesta grenar.
Några milstolpar i Jan Fristedts karriär
1960–1972. Gjorde värnplikten på kavalleriförbandet K4 i Umeå. Avlade officersexamen vid Krigsskolan 1965, och utnämndes samma år till fänrik vid Norrlands dragonregemente. Där tjänstgjorde han till 1972 och uppnådde majorsgrad.
1972–1980. Biträdande generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet.
1980-1988. Chef för ridskolan Strömsholm i Västmanland, där han tidigare studerat. Skolan är Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggning, och tillsammans med Flyinge och Wången en av Hästnäringens riksanläggningar.
1988–2000. Sportchef för Svenska Ridsportförbundet. Deltog i förberedelserna inför och arbetade som speaker på ryttar-VM i Stockholm 1990.
Butterfly Flip - Hela Sveriges ”Flippan”
Årets hopphäst att bli invald i Gothenburg Horse Show Hall of Fame är Butterfly Flip eller Flippan som hon kallades av fans landet runt. Flippan tävlade tio år på raken i Scandinavium tillsammans med sin ryttare Malin Baryard-Johnson. Partnerskapet mellan Butterfly Flip och Malin Baryard-Johnson var av det slaget att det fångade essensen i det hästentusiaster landet runt kan känna igen – samhörighet och kärlek. De tävlade tillsammans under mer än ett decennium internationellt och hjälpte Sverige att ta hem olympiskt lagsilver under OS i Aten 2004. Individuellt gjorde de den makalösa prestationen att ta sig till världscupfinal inte mindre än fem gånger mellan 2002-2008. Malin och Flippan visade på en härlig uthållighet och kämpaglöd.
Kristina Larsson är uppfödare till Butterfly Flip (74) (SWB sto f -91 e Robin Z -Moderne xx) och ägde henne under hela hennes tävlingskarriär och under flera år i avelsboxen. I Sverige fick Flippan tre föl där hennes första Flip’s Little Sparrow har fina framgångar och en världscupkvalseger med Stephanie Holmén.
Bästa resultat i Göteborg – tio år av starter
2008 Världscupfinal och sista starten i Scandinavium
2006 Placerad i 1,50-klass
2004 Seger i 1,60-hoppning, världscupkvalet – Europafinalen
2003 Trea i lördagens 1,60-klass
2002 Placerad i två 1,60 klasser
2001 Andraplacerad i 1,50-klass
Karriärens höjdpunkter
2007 Tionde plats i världscupfinalen i Las Vegas
2004 OS-silver i lag
2003 Utsedda till världens bästa ekipage
2003 Femma på EM i Donauschingen
2003 Tredje plats i världscupfinalen i Las Vegas
2000 OS i Sydney, 20:e plats individuellt
Briar - Nummer ett i Scandinavium
Årets dressyrhäst att bli invald i Gothenburg Horse Show Hall of Fame är Briar 899, avelshingsten som totaldominerade svensk dressyr under ett helt decennium. Briar och Jan Brink tog två världscupkvalsegrar i Scandinavium. Briar 899 gjorde mästerskapsdebut för Sverige på OS i Sydney bara nio år gammal tillsammans med Jan Brink som ridit honom sedan han var unghingst. Det var början på en epok av mästerskapsstarter och tidigt var Jan Brink och Briar lagankare med fina individuella resultat hela vägen. De gjorde nio världscupfinaler mellan 2001 och 2009, OS-året 2004 var enda undantaget. Att hålla sig kvar på topp-10 i så många finaler är en prestation i sig. Längsvägen tog de EM-brons individuellt och i lag i Hagen 2005 och 2006 var Jan Brink och Briar på pallplats i världscupfinalen i Amsterdam. När den dynamiska duon segrade i världscupkvalet i Scandinavium 2009 under deras sista tävlingssäsong så lyfte taket, en sådan känsla.
Hans-Yngve Göransson är uppfödare och ägare till Briar 899 (SWB hingst f -91 e Magini-Krocket). Briar föddes på Dalhems gård i sydvästra Skåne och där finns han än. I aveln har Briar över 700 avkommor inom SWB:s svenska stambok och ett stort antal utomlands. Idag finns det 17 internationellt tävlande avkommor i svår klass och godkände sonen Biggles är mest framgångsrik.
Briar 899 och Jan Brink stod för en ny våg inom kürmusiken när de med en kür av Eurovisionvinnaren 2005 ”My number one” framförd av Elena Paparizou i en mix med artisten Arashs låt Temptation hade ett svårt innovativt program. Modernt, snärtigt och med en mycket klar takt som Briar och Jan Brink dansade till och publiken med dem, oförglömligt.
Bästa resultat i Göteborg
2009 Seger i världscupkvalet, Grand Prix och kür
2007 Seger i världscupkvalet, Grand Prix och kür
2003 Åttonde plats i världscupfinalen
Karriärens höjdpunkter
2009 Sista världscupfinalen, en nionde plats och en stående ovation från publiken i Las Vegas
2008 Femte plats i världscupfinalen och en nionde plats på OS i HongKong
2007 Femte plats i världscupfinalen och lagbrons på EM i Turin
2006 På pallen i världscupfinalen med brons och åttonde placerad på VM i Aachen
2005 Tar brons individuellt och i lag på EM i Hagen
2005 Vinner Grosse Preis der Aachen på 82,7 procent
2004 OS i Aten och Briar tar en sjunde plats
2003 Briar blir femma på EM i Hickstead
2002 En sjätte plats i världscupfinalen